Téged hogy kell szeretni? Tudod?

Van az úgy, hogy az ember nem érzi szeretve magát. Pedig a párja szereti. Csak épp nem jó „nyelvet” használ ahhoz, hogy kifejezze. De mint a legtöbb dolog az életben, ez is tanulható.

Gary Chapman, párterapeuta, tanácsadó, író, világhírű előadó, aki több, mint 25 éve alkotta meg az öt szeretetnyelv elméletét. Könyve vezette a New York Times bestsellerlistáját, tanácsai világszerte számtalan párnak segítettek megmenteni széthullófélben lévő házasságukat. De nemkell megvárni, hgoy eljussunk idáig. Meg lehet előzni. A szeretetnyelv egy eszköz hozzá. Érdemes megismerni.

Az 5 szeretetnyelv

A szakember arra kereste a választ, hogy mitől működnek jól az emberi kapcsolatok, amikor valaki szeretetre, elismerésre vágyik, igazából mit akar?! Hosszú évek tanácsadói tapasztalatiból rakta össze az Öt szeretetnyelv koncepciót. Felfigyelt arra, hogy ami az egyik ember számára szeretet fejez ki, az nem feltétlenül jelenti ugyanazt a másiknak. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet, elismerést. Fontos, hogy nemcsak a párkapcsolatokban, hanem a gyereknevelésben, a munkahelyen és az élet számos területén alkalmazható.

A több mint 20 éves tanácsadói jegyzeteit megvizsgálva, rájött, öt különböző mintázat rajzolódik ki, ezért is lett az Öt szeretetnyelv a neve. Ezek pedig az:

 elismerő szavak, minőségi idő, szívességek, testi érintés, és ajándékozás.

Mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Az elmélet szerint, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”.

Amikor az öt szeretetnyelv szóba kerül, akár egy előadás, vagy coaching alkalmával, egy baráti beszélgetés közben, minden esetben azt tapasztalom, hogy felcsillan az emberek szeme. Sokan rájönnek, hogy miért beszélnek el egymás mellett érzelmileg. És ha valaki szembesül a saját, vagy az általa fontos emberek szeretetnyelvével, elkezdik gyakorolni azt, radikálisan megváltozik a kapcsolataik érzelmi klímája.

Fotó: Unsplash

Megtörténhet…

A Szeretetnyelvek használatával:

  • jobb kapcsolatot tudsz kialakítani a barátaiddal, szeretteiddel, családoddal
  • jobban tudsz kommunikálni velük
  • elfogadhatóbb lesz a viszonyod a munkatársaiddal
  • jobb esélyed lesz egy boldog párkapcsolatra
  • jobban megértheted a kapcsolatok dinamikáját és mozgatórugóját
  • megspórolhatsz egy csomó konfliktust, szerencsétlenkedést, csalódást és stresszt.

Legmélyebb érzelmi szükségletünk, hogy érezzük mások szeretetét, elismerését. A szeretetvágy mélyen kódolva van bennünk, emberekben. És itt most nem vadidegen emberek vagy alkalmi ismerősök szeretetére gondolok, mint a pincér az étteremben, ahol vacsorázunk, vagy a postás, hanem azokéra, akik legközelebb állnak hozzánk, mint a családunk, a barátaink, munkatársaink. Ha érezzük mások szeretetét, könnyebben álljuk az élet viharait, és derűsnek látjuk a jövőt. Szeretet híján azonban a magány és az elutasítottság érzése vesz erőt rajtunk, és a jövő is sötétebbnek tűnik.

Ha a szeretet üzenete nem ér célba

Hiába áraszt el ajándékkal téged a párod, vagy vár minden reggel kávéval a munkatársad, esetleg vereget vállon a főnököd, amikor jól teljesítesz, ha neked az elismerő szavak a szeretetnyelved, és abból érezed, hogy szeretnek, elismernek, ha ezt szavakkal fejezik ki. És fordítva is igaz, te lehet, hogy a szívességek nyelvén fejezed ki a szereteted, de a barátod viszont süket erre a nyelvre.

A titok abban áll, hogy megtanuljunk egymás szeretetnyelvén kommunikálni.

Honnan tudom, hogy kinek mi a szeretetnyelve?

Chapman javaslata, hogy a másik ember szeretetnyelvét úgy próbáljuk felfedezni, hogy figyeljük meg, hogyan fejezi ki a szeretetét mások felé, valamint mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, illetve mit kér leggyakrabban a párjától. Az elmélete szerint az emberek természetes módon úgy nyújtanak szeretetet, ahogyan másoktól is várják annak kifejezését, és a párok között jobb kommunikáció valósítható meg, amikor az egyik olyan szeretetnyelven tudja kifejezni a gondoskodását, amit a másik megért.

De online is megtalálható az a teszt, amit ha kitöltünk, hamar kiderül mi az elsődleges és másodlagos szeretetnyelvünk. (Ha nem találod, írj rám, és elküldöm szívesen)

Mindezek előtt, viszont érdemes végiggondolni, mi miből érezzük igazán, hogy szeretve vagyunk, vagy elismernek bennünket.

Te hogyan egészítenéd ki a következő mondatot?

Akkor érzem a leginkább, hogy __________________________ (valaki neve) szeret, amikor ______________________________________________________________.

Pl: Akkor érzem a leginkább, hogy a férjem szeret, amikor időt szán arra, hogy megtervezzen egy közös programot, és amíg az tart, csak rám figyel. (minőségi idő)

vagy

Akkor érzem a leginkább, hogy a feleségem szeret, amikor elmegy mellettem a lakásban és kedvesen, finoman végigsimítja a hátamat „csak úgy”. (testi érintés)

vagy

Akkor érzem a leginkább, hgoy a férjem szeret, amikor elviszi a gyerekeket egy nagy sétára, csak hogy tudjak venni egy nagy habos fürdőt és olvasni kicsit a kádban. (szívesség)

Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban Harmat Kiadó 2006.