Hogy is mondjam?!

Mindennapjaink egyik legfontosabb összetevője: a hiteles kommunikáció.
Ami biztos: a kommunikációs képességek növelhetők, különböző összetevőit meg lehet tanulni.

Minél jobban ismered magad, a képességeidet, annál inkább kommunikálsz hitelesen.
A kommunikációs képesség olyan, mint a főzés, az írás, vagy a gyereknevelés. Mindenki tud valamilyen szinten.

Ki így, ki úgy

Van aki csak rántottát tud készíteni, de azt istenien. Van aki bármilyen ételkülönlegességet összedob, de a rántottája mindig kiszárad. Van aki vért izzad egy messenger üzenet megírásakor, de az üzleti beszámolójával 20 perc alatt elkészül. Mások azonnal tudnak frappáns válasszal visszavágni egy szorult helyzetben, míg akad akinek 3 nap után ugrik be, mit kellett volna akkor és ott mondania. Van aki magabiztosan kezeli a gyereke hisztérikus rohamát a boltban, de képtelen vele az érzelmekről beszélgetni. De akad olyan is, aki órákon át tud lelkizni utódaival, de mások előtt nem tudja fegyelmezni őket.

Fotó: Unsplash

Kommunikálni mindenki tud

És a legtöbben jól kommunikálnak bizonyos helyzetekben. De mindenkinél eljön az a pont, amikor rájön, lenne hova fejlődnie. Minél nagyobb a rálátásod a kommunikációs képességekre, minél tudatosabban használod, minél nagyobb a gyakorlatod benne, annál profibb szinten leszel képes hitelesen kommunikálni.

Miért jó?

Az önazonos kommunikáció lehetőség arra, hogy csökkentsd az életedben a konfliktusokat, szorult helyzeteket, szorongásaidat, félreértéseket, rossz benyomásokat. Ezzel növelheted a kapcsolataid minőségét, mások megértését, a saját megérthetőségedet és az önbizalmadat.

Legyen szó egy állásinterjúról, vagy ha fizetésemelést szeretnél kérni a vezetődtől. Vagy a gyereked óvónőjével, tanárával szeretnél megbeszélni egy félreértést. Tárgyalnod kell egy problémás ügyféllel. Vagy egyszerűen csak képtelen vagy leállítani az állandóan hosszú percekig fecsegő postást. Tudod mit mondj? Hogyan fejezd ki magad?

Ismerd meg saját kommunikációs képességeidet, ha szükséges, fejleszd és kommunikálj önazonosan, komfortosan, hitelesen. Akár egyéni, akár csoportos formában szeretnél fejlődni, keress fel és segítek.