Amikor énidőről beszélünk, az sok mindent jelenthet. Lehet az egy fodrász, vagy koncert a barátokkal, esetleg elvonulhatsz egy jó könyvvel, futhatsz az erdőben, vagy meditálhatsz. De ugyanígy töltheted az „énidődet” egy coachnál is, ahol egy biztos: kizárólag rólad fog szólni az a 60-90 perc, és ezalatt végig a figyelem középpontjában leszel. Sokszor már az is segít, ha megfogalmazod és kimondod azokat a dilemmáidat, amiket hetek, hónapok, esetenként évek óta gyűjtögetsz magadban, vagy ha csak a “nem tudoooom”-ig jutottál a magadnak feltett vagy másoktól kapott kérdésekkel. Mindezt úgy tudod elmondani, hogy végighallgatlak, ha megakadsz, kérdezek és lehetőséget adok, hogy legalább egy lépést megtehess a megoldásodhoz vezető úton.

Megtaláljuk a saját megoldásodat

Azt fontos tudnod, hogy én nem mondom meg mit csinálj, merre menj vagy hol találod a megoldást. Hiszen nem is tudom. Mindenkinek mást jelent és más úton jut el oda. Ami nekem vagy a barátnődnek, esetleg a munkatársadnak megoldást jelentett “ugyanebben” a helyzetben, az az ő megoldásuk volt, nem a tiéd. Viszont vannak eszközeim, amikkel segíthetek megtalálni a sajátodat. Ha úgy érzed, egy labirintusban bolyongasz, és nem találod a kiutat egyedül, akkor vedd fontolóra, hogy felkeresel. Nem kell hozzá cégvezetőnek, menedzsernek, de még csak középvezetőnek sem lenned. Elakadása, dilemmája, bárkinek lehet. Legyen szó párkapcsolati toporgásról, karrierváltásról, motiválatlanságról, kiégésről vagy esetleg valamiről, amit nem is tudsz most még megfogalmazni, de érzed, hogy valami nem jó. Gyere el, és sétáljunk egyet a magad által épített labirintusodban. Együtt nagyobb eséllyel találjuk meg a kivezető utat.

Mi történik egy life coaching alkalmával nálam?

Beszélgetünk. Én kérdezek, te válaszolsz. És közben figyelek, csak rád.

Ha nem tudod a választ…

Másképp kérdezek. Addig, amíg meg nem találod a saját válaszod. Van, hogy mutatok egy képet, kitöltesz egy tesztet, vagy csak mesélsz. De mindent te irányítasz. Az történik, amit te szeretnél. Csak annyi. A célunk közös: megtalálni a megoldást. A saját megoldásodat. Mert mindenkinek van. Egy sajátja.

 Mikor menj life coach-hoz?

Ha nem megmondó embert keresel. Life Coachingban az elakadásaidra keressük a megoldást. (magánélet, karrier egyaránt)  De nem mondom meg mit csinálj. Nem adok tanácsot. Nem anekdotázom a saját életutamról, a saját megoldásaimról. Mert ugye, mindenkinek más. De segítek megtalálni a sajátodat. Ettől olyan nagyon jó ez a módszer. Szinte biztos, hogy eredményekkel, intenzív érzésekkel és megoldásokkal köszönhetünk el egymástól. De ahhoz el kell, hogy gyere, és meg kell, hogy próbáld. És közben neked is tenned kell az eredményért. Mert egyedül kevés leszek hozzá. Együtt viszont pont elegen leszünk.

Fontos! A coaching nem pszichoterápia. Lélektani alapokra épül, de egészséges emberekkel foglalkozik, nem célja a múltbeli események feldolgozása, hanem a kliens jelenével foglalkozik, és a jövőjére fókuszál!